Početna O portalu Upute Kontakt

LZMK
Portal znanja LZMK

LZMK
Portal znanja LZMK

O portalu

Od osnutka 1950. Leksikografski zavod objavio je više od stotinu svezaka enciklopedija, leksikona, atlasa, bibliografija i rječnika. Prihvaćajući, uvijek pomalo s oprezom, nove tehnologije, Zavod se tijekom posljednja dva desetljeća temeljito informatizirao na unutarnjem planu a u znatno manjoj mjeri, iako ne i nezanemarivo, javno vidljivo, te se konačno odlučio i na širi izlazak u prostore interneta. Sadržaj portala trenutačno čini 62 701 članak. To je sadržaj koji Zavod u cjelini nudi svim korisnicima interneta u Hrvatskoj (a i svijetu), a koji će se stalno nadopunjavati – novim člancima, preuzimanim iz već objavljenih izdanja. U tom smislu portal je početak i nešto drukčijeg djelovanja Zavoda koji znanje što ga prikuplja i leksikografski obrađuje neće prezentirati samo na papiru već i sve više, a naposljetku i primarno, u elektroničkom obliku.
Portal Leksikografskoga zavoda obuhvaća sadržaj deset izdanja Zavoda uređenih za prikaz i pretraživanje na internetu – Filmske enciklopedije, Filmskoga leksikona, Hrvatskoga biografskog leksikona, Hrvatskog obiteljskog leksikona, Istarske enciklopedije, Krležijane, Medicinskoga leksikona, Nogometnoga leksikona, Pomorskoga leksikona i Tehničkoga leksikona. Izdanja su međusobno povezana zajedničkim abecedarijem, načinjenim na temelju Hrvatskog obiteljskog leksikona, što čini okosnicu portala na koju se povezuju istovjetne natuknice iz ostalih izdanja. Medicinski leksikon kao sedmo izdanje portala nije povezan u zajednički abecedarij. Povezivanje posljednja tri izdanja na portalu (Filmske enciklopedije, Pomorskoga leksikona i Tehničkoga leksikona) je u tijeku. Natuknice koje su specifične za pojedina izdanja u osnovni su abecedarij portala dodane kao natuknice bez teksta. Za osnovno je pretraživanje portala dostupan cjelokupan sadržaj Hrvatskog obiteljskog leksikona te natuknice iz povezanih izdanja. Na taj su način povezani članci Hrvatskoga biografskog leksikona, Filmskoga leksikona, Istarske enciklopedije, Krležijane i Nogometnoga leksikona. Hrvatski biografski leksikon nadopunjuje se člancima o znamenitim osobama od Lo-Ž i ti se članci povezuju u zajednički abecedarij na portalu. Sva izdanja dostupna su za pretraživanje i kao zasebne cjeline. Svih deset izdanja ukupno ima 111 129 članaka.

PROJEKT IZRADE PORTALA:
Zdravko Pondelak, voditelj
Renata Ikić
Irina Starčević Stančić

UREĐIVANJE PORTALA:
Cvijeta Kraus

Dopušteno je korištenje ili citiranje pojedinih članaka u dijelovima ili u cjelini uz naznaku izvora. Ostala autorska prava zadržava Leksikografski zavod Miroslav Krleža.

smrtovnice knjige pdf vicevi jastuci lektire


Krležijana


Hrvatski biografski leksikon


Hrvatski obiteljski leksikon

Medicinski leksikon


Nogometni leksikon


Pomorski leksikon


Tehnički leksikon

Filmski leksikon


Filmska ekciklopedija


Istarska enciklopedija© LEKSIKOGRAFSKI ZAVOD MIROSLAV KRLEŽA 2009. - 2023.