Početna O portalu Upute Kontakt

LZMK
Portal znanja LZMK

LZMK
Portal znanja LZMK

O portalu

Od osnutka 1950. Leksikografski zavod objavio je više od stotinu svezaka enciklopedija, leksikona, atlasa, bibliografija i rječnika. Prihvaćajući, uvijek pomalo s oprezom, nove tehnologije, Zavod se tijekom posljednja dva desetljeća temeljito informatizirao na unutarnjem planu a u znatno manjoj mjeri, iako ne i nezanemarivo, javno vidljivo, te se konačno odlučio i na širi izlazak u prostore interneta. Sadržaj portala trenutačno čini 60 652 članaka. To je sadržaj koji Zavod u cjelini nudi svim korisnicima interneta u Hrvatskoj (a i svijetu), a koji će se stalno nadopunjavati – novim člancima, preuzimanim iz već objavljenih izdanja. U tom smislu portal je početak i nešto drukčijeg djelovanja Zavoda koji znanje što ga prikuplja i leksikografski obrađuje neće prezentirati samo na papiru već i sve više, a naposljetku i primarno, u elektroničkom obliku.
Portal Leksikografskoga zavoda obuhvaća sadržaj šest izdanja Zavoda uređenih za prikaz i pretraživanje na internetu – Hrvatskog obiteljskog leksikona, Istarske enciklopedije, Filmskoga leksikona, Nogometnoga leksikona, Krležijane te izbor članaka iz Hrvatskoga biografskog leksikona. Izdanja su međusobno povezana zajedničkim abecedarijem, načinjenim na temelju Hrvatskog obiteljskog leksikona, što čini okosnicu portala na koju se povezuju istovjetne natuknice iz ostalih izdanja. Medicinski leksikon kao sedmo izdanje portala nije povezan u zajednički abecedarij. Natuknice koje su specifične za pojedina izdanja u osnovni su abecedarij portala dodane kao natuknice bez teksta. Za osnovno je pretraživanje portala dostupan cjelokupan sadržaj Hrvatskog obiteljskog leksikona te natuknice iz povezanih izdanja. Na taj su način povezane Istarska enciklopedija, Filmski leksikon, Nogometni leksikon, Krležijana te članci Hrvatskoga biografskog leksikona. Sva izdanja dostupna su za pretraživanje i kao zasebne cjeline.

PROJEKT IZRADE PORTALA:
Zdravko Pondelak, voditelj
Renata Ikić
Irina Starčević Stančić

Dopušteno je korištenje ili citiranje pojedinih članaka u dijelovima ili u cjelini uz naznaku izvora. Ostala autorska prava zadržava Leksikografski zavod Miroslav Krleža.


Krležijana


Hrvatski biografski leksikon

Medicinski leksikon


Istarska enciklopedija

Filmski leksikon


Nogometni leksikon

Hrvatski obiteljski leksikon© LEKSIKOGRAFSKI ZAVOD MIROSLAV KRLEŽA 2009. - 2018.