Početna O portalu Upute Kontakt

LZMK
Portal znanja LZMK

LZMK
Portal znanja LZMK


bjelančevine (proteini), složeni org. spojevi, biopolimeri, sastavljeni od oko 20 vrsta aminokiselina, međusobno povezanih peptidnom vezom (–CO · NH–) u duge lance na temelju genetske informacije; gl. građa protoplazme žive stanice; sadrže ugljik, vodik, kisik i dušik, a većina još sumpor i fosfor, neke pak i jod i željezo. Molekularne su im težine od nekoliko desetaka tisuća do više milijuna. Iz jednostavnih sastojaka sintetiziraju ih samo biljke, a životinje i čovjek uzimaju ih s hranom, razgrađuju do aminokiselina i ponovno sintetiziraju nove b. za svoje potrebe. Svoje funkcije b. obavljaju samo u prirodnom prostornom razmještaju svojih sastavnih dijelova, a narušavanje tog razmještaja (denaturacija) uzrokuje prestanak njihove biol. funkcije. B. dijelimo na jednostavne, koje hidrolizom daju samo aminokiseline (albumini, globulini, gluteini, prolamini, histoni, protamini) i složene (proteidi), koje hidrolizom daju i dr. tvari (kromoproteini, nukleoproteini, glikoproteini, lipoproteini, fosfoproteini). Enzimi, hormoni, protutijela, hemoglobin među najvažnijim su bjelančevinama.


članak preuzet iz Hrvatskog obiteljskog leksikona, izdanje 2005.

Krležijana


Hrvatski biografski leksikon

Medicinski leksikon


Istarska enciklopedija

Filmski leksikon


Nogometni leksikon

Hrvatski obiteljski leksikon



© LEKSIKOGRAFSKI ZAVOD MIROSLAV KRLEŽA 2009. - 2014.