Početna O portalu Upute Kontakt

LZMK
Portal znanja LZMK

LZMK
Portal znanja LZMK


voće, plodovi kultiviranih ili samoniklih voćaka. Dijeli se na: jezgričavo (jabuka, kruška, dunja, mušmula, oskoruša), koštičavo (šljiva, breskva, marelica, trešnja, višnja), lupinasto (orah, lješnjak, badem), jagodasto (jagoda, malina, kupina, ribiz, ogrozd), suptropsko ili južno (limun, naranča, smokva, mogranj, rogač), tropsko (banana, ananas, mango, papaja) te divlje ili šumsko voće (drijenak, ružin šipak, borovnica, brusnica, maginja). Glavni su sastojci voća: voda, šećeri, škrob, pektini, ulja, bjelančevine, celuloza, organske kiseline, vitamini i mineralne tvari, pa v. ima veliku hranjivu, zaštitnu i dijetetsku vrijednost. Koristi se u prehrani svježe ili osušeno, prerađeno u kompote, marmelade, džemove, sokove, sirupe, vina i dr.


članak preuzet iz Hrvatskog obiteljskog leksikona, izdanje 2005.

Krležijana


Hrvatski biografski leksikon


Hrvatski obiteljski leksikon

Medicinski leksikon


Istarska enciklopedija


Pomorski leksikon

Filmski leksikon


Filmska ekciklopedija


Nogometni leksikon



© LEKSIKOGRAFSKI ZAVOD MIROSLAV KRLEŽA 2009. - 2020.