Početna O portalu Upute Kontakt

LZMK
Portal znanja LZMK

LZMK
Portal znanja LZMK


fermenti (lat.) (enzimi), org. tvari vrlo složene, još nedovoljno poznate kem. građe, sposobne da u minimalnim količinama ubrzavaju kem. procese u živim organizmima, pri čemu se ne mijenjaju (biološki katalizatori); sudjeluju u svim procesima žive stanice, važni su i za pojedine tehnološke procese (proizvodnja kože, duhana, vina, piva, kruha); nazivi im se tvore s pomoću nastavka -aza, koji se dodaje imenu supstrata na koji djeluju ili procesa koji izazivaju (npr. karbohidraza, fosfataza, oksidaza).


članak preuzet iz Hrvatskog obiteljskog leksikona, izdanje 2005.

Krležijana


Hrvatski biografski leksikon

Medicinski leksikon


Istarska enciklopedija

Filmski leksikon


Nogometni leksikon

Hrvatski obiteljski leksikon



© LEKSIKOGRAFSKI ZAVOD MIROSLAV KRLEŽA 2009. - 2014.